Hvert år i sommerperioden flyder de danske medier over med historier om herreløse katte og deres killinger, der fylder landets internater. Kattene kan være mere eller mindre vante til mennesker, men fælles for dem er, at de ikke har en ejer
Der knytter sig en række udfordringer til de vildtlevende katte. Først og fremmest at katten er et domesticeret dyr, ikke et vildt dyr, og derfor hører de ikke til som vildtlevende dyr i den danske natur. Fordi de ikke er vilde dyr, opsøger de typisk beboede områder, hvor de lettere kan finde mad eller ligefrem finde en familie, der vil fodre dem. I sommerhusområder kan det være let nok sommeren igennem at finde søde mennesker, der forbarmer sig og deler lidt af deres mad med katten, men vinteren kan blive tilsvarende hård, når området er affolket, og katten skal bruge meget energi på at holde varmen i vinterkulden. Dertil kommer de mange sygdomme, som ikke-vaccinerede katte kan rammes af.
I Danmark er vi heldige at have mange katteinternater, der gør hvad de kan for at hjælpe disse katte til et bedre liv. Men katte får årligt mange killinger, og derfor er der brug for at tænke i mere langsigtede løsninger parallelt med at katte, der har brug for hjælp nu og her, bliver givet den hjælp, de skal have.
Med Ph.d. projektet om Danmarks vildtlevende katte er målet netop at bidrage til den langsigtede løsning. Men præcis hvad den bedste langsigtede løsning er, kan være svær at spå om, når der er så mange ubesvarede spørgsmål om de vildtlevende katte i Danmark.
Derfor skal ph.D. projektet levere videnskabelige resultater på en række af de ubesvarede spørgsmål, såsom hvor mange katte der lever vildt i Danmark, hvor i landet de er, og hvordan deres sundhedstilstand er. Når vi kender svarene på disse spørgsmål, er der et meget bedre fagligt fundament at udarbejde kommende langsigtede løsningsmodeller ud fra.
Ph.d.-projektet udføres på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet, og hele projektet er et bredt samarbejde med flere af de største nationale aktører inden for kattevelfærd. Projektet startede op i 2018 og afsluttes i 2022.