Fordi makakabernes naturlige levesteder indskrænkes, søger aberne mod områder, hvor mennesker bor og dyrker afgrøder. Aberne holder af at spise kokosnødder, og de besøger derfor kokosplantager til stor ærgrelse for plantageejerne, som forsvarer deres høst. I dette projekt vil The Long-Tailed Macaque Project (LTM Project) sammen med lokale indonesiske eksperter gå i dialog med plantageejerne for at finde holdbare løsninger på konflikten. Målet er, at makakaber og kokosplantageejere kan sameksistere, uden at aberne udsættes for forgiftninger, lemlæstelser eller indfangning og salg til et liv i fangenskab.
Photographer: The Long-Tailed Macaque Project
"For at kunne reparere skal vi først finde ud af, hvad der er i stykker. Derfor lytter vi til alle interessenter, ser hverdagen i plantagen og finder eksempler på områder, hvor samspillet mellem aber og mennesker fungerer godt. Vi involverer de lokale i at finde løsningerne og yder støtte til at starte lokale initiativer. Det er dem, der skal fastholde og videreføre initiativerne i det lange løb, så uden deres accept og engagement vil vi ikke lykkes,” Nadja Ramseyer Krog, Direktør, The Long-Tailed Macaque Project.
I projektet er det derfor centralt at afsøge muligheder for at opstarte initiativer, som gør, at plantageejerne kan tjene penge på at lade aberne leve og vende deres tilstedeværelse til noget positivt. Projektet står ikke alene, idet LTM Projects samarbejdspartnere arbejder på at genoprette områder med de langhalede makakabers naturlige habitat. Projektet startes op på den Indonesiske ø Simeulue, men med udviklingen af den rette model er potentialet stort, da der er mange kokosplantager i Sydøstasien.
Photographer: Ecosystem Impact
The Long-Tailed Macaque Project er en dansk organisation, der arbejder for at bevare og forbedre levevilkårene for den langhalede makakabe. En art, der hidtil har været overset, selvom den står overfor store trusler, såsom handel til kæledyr- og online-misbrugsindustrien, handel til medicinalindustrien og habitattab. The Long-Tailed Macaque Project blev startet af Malene Friis Hansen, ph.d. og professor Augustin Fuentes i 2021. De har nu to ansatte og over 90 samarbejdspartnere fra hele verden.